Apraksts
Ķimenes / Zira, 250g
Izmantošana:
- Izmanto mazgāšanai
- Rīsiem, aunazirņiem
- Vistas un jēra gaļas ēdieniem
Produkts ir Halal atbilstīgs un sertificēts HALAL.
Izcelsmes valsts: Uzbekistāna
Uzglabāt sausā un vēsā vietā.
—————————————————-
Senajā Ēģiptē jau zināja un lietoja kumīnu – tā esot atrasta Ēģiptes piramīdās. Kumīns, tāpat kā citas austrumu garšvielas, Eiropā nonāca Romas impērijas laikā (tāpēc dažviet, piemēram, kaimiņvalstī Polijā, to joprojām sauc par Romas kumīnu). Ķimenes nav sagadīšanās..
Lai gan ķimenes nav iespējams aizstāt ar ķimenēm (smarža un garša ir ļoti atšķirīga), pats ķimenes augs noteikti ir radniecīgs ķimenēm, jo pieder pie tās pašas seleriju dzimtas. Arī to sēklas ir līdzīgas – ķimeņu sēklas ir nedaudz lielākas un gaišākas. Lai gan lietuvieši šo garšvielu ir atklājuši pavisam nesen, ķimenes pasaulē ir daudz populārākas par mūsu ķimenēm!
Ķimenes medicīnā
Ķimenes ir veiksmīgi izmantotas tautas medicīnā gan Austrumu valstīs, gan vecajā Eiropā. To galvenokārt izmantoja kuņģa un zarnu slimību un gremošanas traucējumu ārstēšanai. Ķimenes vai to tēju pat deva bērniem vēdera pūšanās ārstēšanai, bet pieaugušajiem – nervu sistēmas nomierināšanai, sirds stiprināšanai un dažādu citu saslimšanu atvieglošanai (un atcerieties, ka, ārstējot slimību ar jebkuru tautas līdzekli, noteikti jākonsultējas ar savu ārstu!)
Kā lietot – neapstrādātu vai ar sēklām?
Ķimenes parasti lieto sēklu veidā vai maltas. Garšvielu sēklas parasti iegūst intensīvāku garšu, ja tās nedaudz apgrauzdē sausā pannā. Pēc grauzdēšanas to var samalt kafijas dzirnaviņās un saberzt pulverī (tāpat kā kafiju, kumeņu samaļ tikai tik daudz, cik nepieciešams!). Gatavojot ēdienu, ķimenes jāpievieno pirmās, jo tām piemīt ļoti intensīvs aromāts – pārējās garšvielas jāsavieno atbilstoši tām. Šā paša iemesla dēļ ķimenes jālieto uzmanīgi. Ja izmantosiet pārāk daudz, ēdienā var nebūt jūtama citu garšvielu garša.
Šodien Turcija, Ēģipte, Vidusāzijas valstis un Indija piegādā lielāko daļu ķimeņu, ko izmanto pasaulē. Eksperti apgalvo, ka dažādās valstīs ķimenes nedaudz atšķiras, tāpēc uzbeki, kas gatavo savus nacionālos ēdienus ārzemēs, pārliecinās, ka garšvielas ir jāved no Uzbekistānas, un, kā viņi saka, tikai tā var iegūt autentisku garšu!
—————
Vairāk:
- Laipni lūgti mūsu mājas lapā Autentisks ķimenes (zira) no Uzbekistānas
- Informācija no TV3 raksta Ķimenes
Atsauksmes
Pašlaik atsauksmju nav.